Ewijk houdt het hoofd koel tegen SCE: 5-1

Door iedereen werd met spanning uitgekeken naar de wedstrijd tegen SCE. Vorig jaar was SCE in Ewijk in een spectaculair duel de sterkste, en speelde het team nacompetitie. Dit seizoen zijn de resultaten van SCE wisselend: thuis gelijke spelen tegen SCP en Kunde, maar ook een goede overwinning uit bij DIOSA. Ewijk was op gebrand geen puntenverlies op te lopen, om de aansluiting met de bovenste plaatsen te houden.

Trainer Bram Remkes had het team wel flink door elkaar gehusseld: Kay Thomassen speelde centraal achterin, waardoor Lars van de Coolwijk vandaag als links back werd geposteerd. De open positie op het middenveld werd ingevuld door good old Tim van de Mortel, die Luuk Reuvers voor zich als “10”zag spelen.

SCE bleek een technisch vaardige ploeg te hebben die met goed positiespel probeerde er bij Ewijk door heen te spelen. De snelle vleugelspelers werden in positie gebracht door de combinaties van de zeer vaardige centrale middenvelder met hun fysiek sterke, maar ook behendige spits.

In de 8e minuut het eerste serieuze wapenfeit van de oranje zwarten als Sjoerd van der Hagt na een goede combinatie, in stelling wordt gebracht, maar zijn schot wordt verwerkt tot corner. Ewijk was wat gevaarlijker en dat leidde in de 16e minuut tot een lange bal die door de verdediger van SCE van dichtbij op de rand van de 16 werd teruggespeeld op de keeper die de bal in zijn handen pakte: indirecte vrije trap. Met een korte pass van Tim van de Mortel op Kay Thomassen schoot die laatste onberispelijk binnen: 1-0.

Ewijk werd nu sterker en bleef langer in balbezit. In de 23e minuut wist Kay Thomassen met een prachtige pass Brian de Groot te bereiken, die zag in zijn ooghoek de keeper uitlopen en wist in één beweging de bal binnen te lobben: 2-0

SCE wilde voor de rust nog eens extra aanzetten om in de wedstrijd terug te komen, maar kwam vaak de sterk spelende Sander Leenders tegen. Ewijk kreeg in de 44e minuut nog een uitgelezen mogelijkheid om de wedstrijd al voor rust in het slot te gooien. Tom Diebels kon echter de bal niet snel genoeg onder controle krijgen zodat de keeper goed kon redden. Op slag van rust sloeg SCE toch nog toe: de spits werd gezocht en op ca. 25 meter van de goal verlengde hij goed op de doorlopende middenvelder die de bal netjes binnen werkte onder Jan Cobussen door: 2-1 op een vervelend moment net voor rust.

Na de thee probeerde SCE direct weer de aanval te zoeken. In de 50e minuut werd de Ewijkse goal van dichtbij bestookt maar wist Jan Cobussen met een snelle reflex de voorsprong te behouden. Ewijk kreeg vervolgens via snelle uitbraken ook wat mogelijkheden, maar schoten zijn niet scherp genoeg of de laatste pass kwam niet aan. Nog voor het uur om is staat Ewijk plotseling in overtal door een vreemde overtreding van de centrale middenvelder van SCE. Hij komt veel te laat in met een gestrekt been waarbij Sander Leenders hard wordt geraakt. De uitstekend leidende scheidsrechter van dienst, de heer Steeg, gaf terecht direct rood.

Na 60 minuten de eerste wissel aan Ewijk kant, Tim van de Mortel die zijn basisplaats waar maakte, verliet het veld voor Patrick Tromp en ook SCE maakte kort daarna een dubbele wissel. Even later moest Luuk Reuvers, die een goede wedstrijd speelde, na een harde charge geblesseerd het veld af en kon Max Wattenberg zijn opwachting maken. Ondertussen werd het Ewijkse spel, in overtal, er niet beter op, maar ontstond er wel steeds meer ruimte.

Uiteindelijk wist Ewijk in de laatste 10 minuten de zege veilig te stellen en daarbij nog de score flink uit te breiden. Wat leuk voor was voor de toeschouwers dat beide assistent-scheidsrechters het imago van deze beroepsgroep eer aan deden en zich ook als echte neutrale assistent scheidsrechters gedroegen door mooie loopacties van spitsen niet onnodig af te vlaggen, wat we helaas maar al te vaak zien gebeuren.

Eerst kwam Ewijk in de 80e minuut op 3-1. Brian de Groot werd op rechts weggestuurd, gaf goed voor zodat Tom Diebels binnen kon schuiven. Trainer Bram Remkes bracht daarna zijn laatste wissel door Jordy Poppelier voor Bas Loeffen te brengen. Jordy onderschepte al snel een aanval van SCE, kon meegeven op Rick Verploegen die de 4-1 scoorde. Uiteindelijk bekroonden beide backs hun goede wedstrijd met een doelpunt. Het slotakkoord was namelijk voor Lars van de Coolwijk, die met een prachtige kopstoot de 5-1 eindstand binnen knikte na de vrije trap van Rick Verploegen.

Door de resultaten in Ewijk en elders komt Ewijk met Groesbeekse Boys op een gedeelde eerste positie. Met die wetenschap reizen we komend weekeinde af naar Bergharen om de altijd lastige uitwedstrijd aldaar tot een positief eind te brengen.