Ewijk wint in extremis bij rood aangelopen Batavia: 3-4

Op een goed bespeelbaar veld in Batenburg trad Ewijk aan tegen de lokale trots Batavia. Batavia maakt een moeilijk seizoen door en vinden we bijna onderaan de stand terug op een voorlaatste plaats. De trouwe schare Ewijk volgers weet dat je dan meestal een moeilijk middagje tegemoet gaat: Ewijk blinkt niet echt uit tegen de laagvliegers dit jaar.

De mannen van trainer Bram Remkes traden aan met Jan Cobussen in het doel, achterin keerde aanvoerder Rick Verploegen terug op rechts en speelde Lars van de Coolwijk met Kay Thomassen centraal en Jordy Poppelier op links. Het middenveld bleef intact met Bas Loeffen, Patrick Tromp en Max Wattenberg. Voorin Sjoerd van der Hagt op links, Brian de Groot op rechts en Tom Diebels in de spits. Met een goed gevulde bank, veel supporters uit Ewijk en een flauw zonnetje werd om 14.00 uur afgetrapt.

Het begin was overrompelend want direct al ging Brian de Groot ervandoor op rechts en hij zette keurig voor. De bal landde bij Tom Diebels die zijn inzet op de lat zag eindigen, de rebound was een prooi voor Jordy Poppelier die met het hoofd de 0-1 binnen de minuut afrondde. Wat een begin en slechts een paar minuten later was het Tom Diebels die de 0-2 al op zijn schoen had maar miste voor het doel. Helaas stond de 1-1 echter ook al snel op het bord: een terugspeelbal kwam bij Jan Cobussen die de opstuitende bal wilde controleren maar daarin niet echt slaagde. De spits van Batavia had een eenvoudig klusje door de bal mee te nemen en om Jan heen in het doel te schuiven: 1-1.

Ewijk kreeg toch snel alweer een kans op de voorsprong nadat Rick Verploegen goed doorging en de bal bij Sjoerd van der Hagt kreeg die er echter net niet in slaagde doeltreffend af te ronden. In de fase erna begon Ewijk steeds slordiger te voetballen en kwam Batavia steeds beter in de wedstrijd. Op het middenveld wonnen de roden veel duels en net voor het half uur werd dat beloond toen uit een corner, geheel vrijstaand en ongehinderd overigens, de 2-1 werd binnengekopt.

Ewijk kreeg zonder goed te voetballen gek genoeg kansen te over om de score gelijk te trekken maar de mooiste kansen leken niet aan de voorwaartsen besteed deze middag.

Rust met een achterstand en de wetenschap dat Groesbeekse Boys voor stond tegen SCE met 2-1.

Ewijk zal ongetwijfeld met de beste bedoelingen uit de kleedkamer zijn gekomen, maar die konden 5 minuten later bij het oud vuil: nadat Batavia na een paar minuten de lat al een keer raakte, stond het na 5 minuten toch 3-1. Een hoop gegraai en gegrabbel in de 16 meter in combinatie met niet consequent ingrijpen en de middag leek zo een wel heel vervelend verloop te gaan krijgen voor de oranje zwarten…

Even later toch weer een mooie inzet van Brian de Groot maar hij zag zijn schot op de paal terecht komen. Batavia liet zich ook niet onbetuigd en schoot na een diepe bal bijna de 4-1 binnen.

De eerste wissel was Luuk Reuvers voor Max Wattenberg. Ook Rick Verploegen verliet niet veel later het veld om plaats te maken voor Sander Leenders die zaterdags nog belangrijk was in de gewonnen topper van de A1 bij Brakkenstein (0-3 winst, 1e plaats in de 1e klasse, nog 4 wedstrijden te gaan)

Na 68 minuten kantelde de wedstrijd in recordtempo: Patrick Tromp werd aangespeeld in de 16 van Batavia, draaide knap weg en werd onderuit getikt. De uitstekend leidende scheidsrechter Heijmans kon niet anders doen dan naar de stip wijzen. Een van de middenvelders van Batavia vond daar wat van, en werd daarvoor bestraft met geel. Maar ook daar vond hij weer wat van zodat Batavia nog voor de penalty met 10 man stond. De penalty werd onberispelijk binnen geschoten door Kay Thomassen: 3-2. De knotsgekke eindfase moest toen nog komen…

Ewijk wisselde voor de 3e keer door Tim van de Mortel te brengen voor Patrick Tromp.

Ondanks de ondertal situatie probeerde Batavia te blijven voetballen, wellicht wel iets te veel zelfs, waardoor er veel ruimte bleef voor Ewijk. Na 80 minuten kwam de snelle uitbraak van Ewijk waarin Sjoerd van der Hagt de bal keurig aflegde op de ingelopen Sander Leenders die beheerst de 3-3 binnenschoof. Vlak daarna een haast identieke situatie waarbij Sander Leenders diep gestuurd wordt en voor de goal besluit af te leggen, waar zelf schieten wellicht beter was geweest.

Het slotakkoord werd ingezet door Lars van de Coolwijk die een goede interceptie plaatste op het middenveld en doorzette op Tom Diebels.  Die werd onderuit geschoven in de 16 zodat de scheidsrechter alleen naar de penaltystip kon wijzen. Kay Thomassen nam weer plaats achter de bal en rondde zeer beheerst af, diep in blessuretijd: 3-4.

In de extra tijd nog een diepe bal op Brian de Groot die van achteren werkelijk schandalig werd getorpedeerd. De scheidsrechter kon niet anders dan direct rood trekken, zodat Batavia terecht met 9 man eindigde.

Ewijk heeft aangetoond over heel veel veerkracht te beschikken door vanuit een uitzichtloze situatie, met matig voetbal, toch voor de winst te blijven strijden. Daarvoor verdient de ploeg alle complimenten.

Volgende week mag Ewijk paaseieren gaan zoeken, om de zondag na koningsdag,28 april, op te gaan voor de wedstrijd tegen Nijmegen, aanvang 14.30 uur op de Blatenplak.