Ewijk raast de 3e klasse binnen, 2-0 winst tegen HAVO

Na de geweldige juni maand, waarin via nacompetitie promotie werd afgedwongen naar de 3e klasse, gevolgd door het fantastisch jubileum weekend i.v.m. het 75-jarig bestaan, mocht Ewijk de afgelopen weken haar debuut dan eindelijk in de 3e klasse gaan maken.

Vorige week al werd dat meteen historisch door direct in Gennep bij Vitesse met 3-4 te winnen. En dat na een 3-1 achterstand bij rust, wat gerust een knap staaltje veerkracht mag worden genoemd.

Maar goed, door velen werd Vitesse als (mede?) degradatiekandidaat betiteld dus waren de punten fijn, maar moest voor de echte krachtsverhoudingen de wedstrijd tegen HAVO worden afgewacht. Met een harde wind en grote delen van de wedstrijd in gestaag vallende regen, waren de omstandigheden lastig. Het team uit Haalderen onder leiding van oud Ewijk coach Fred Razing, miste vorig seizoen maar net de promotie naar de 2e klasse, dus een mooie kans om te kijken hoe de oranje zwarten er voor stonden.

De bank van Ewijk toonde gisteren wel aan dat het serieus is geworden qua concurrentie want met Bas Loeffen, Brian de Groot en Lars van de Coolwijk zaten daar toch 3 sterkhouders van vorig seizoen. Verder op de bank reservekeeper Pim Mahu en matchwinnaar van vorige week Denis Logister. Ewijk startte met Jan Cobussen in het doel. Achterin waren de vleugelverdedigers Jordy Poppelier en Thijs Hendriks, centraal ondersteund door Kay Thomassen en Sander Leenders. Het middenveld werd gevormd door Max Wattenberg, Patrick Tromp en nieuweling Guus Derks. Voorin Bas Jacobs en Sjoerd van der Hagt op de vleugels en Tom Diebels in de punt.

Onder leiding van de prima leidende scheidsrechter van Tintelen werd om 14.30 uur afgetrapt. Het begin was aftasten voor beide teams. HAVO heeft een fysiek licht elftal wat graag combineert. Ewijk zocht de aanval via snelle omschakelingen. Na 20 minuten lieten de gasten na een combinatie zich gelden met een schot van afstand wat overigens ruim over ging. Ewijk was al een keer gevaarlijk doorgekomen toen een lange pass van Sander Leenders door Tom Diebels tot voorzet werd gepromoveerd maar daar net gemist werd door de inlopende spelers. Kort op het half uur schoof een van de verdedigers van HAVO een vrije trap pardoes in de voeten van Tom Diebels die besloot vanaf de middenlijn de ver voor zijn goal staande keeper te testen. Die kon al terugrennend de situatie nog net de baas zijn. Na een goed half uur dan toch de voorsprong. Bas Jacobs werd in een actie met 2 handen geduwd, het fluitje bleef uit en de aanval ging plotseling door naar Tom Diebels die beheerst inschoot 1-0. Het restant tot aan de rust werd steeds slordiger. Speelde HAVO al een aantal keren pardoes ballen verkeerd in, Ewijk begon te delen in de malaise. Tijdens het uitverdedigen werd een bal door het midden tussen keeper en verdediger gespeeld. Jan Cobussen moest vol in de beugels om de situatie met een sliding op de bal te redden, waar ook een aanvaller van HAVO bij zat. De aanvaller van HAVO ging vervolgens wel erg mooi neer, waar hij tot ontsteltenis van alles wat geel-zwart was, alleen een gele kaart zag voor zijn schwalbe wat door scheidsrechter goed was waargenomen. Rust dus met een 1-0 stand en Ewijk kon zo haar tactiek goed blijven uitspelen.

Na rust een wat agressiever HAVO, wat eigenlijk geen moment gevaarlijk werd ondanks een optisch overwicht. Veel combinaties, veel geloop, maar geen druk op de goal van Ewijk. Ewijk wisselde na een kwartier Max Wattenberg en Tom Diebels, door Bas Loeffen en Brian de Groot in te brengen. HAVO wisselde vervolgens door de enige man met fysiek voorin te wisselen voor weer een vaardige doch lichte speler.

Ewijk zat overal in het veld kort en goed op de tegenstander, die er moedeloos van leek te worden. In de omschakeling bleef Ewijk zelf wel gevaarlijk. Na een half uur kwam Ewijk ineens door het midden opgezet. Bas Jacobs kon vrijkomen op snelheid en maakte vervolgens beheerst af door via de keeper binnen te werken.

Dennis Logister kwam de moegestreden Patrick Tromp aflossen en liet zich direct gelden met een schot. HAVO kon niet meer produceren dan een scrimmage voor de goal, maar werd verder nergens echt gevaarlijk. Sterker nog de kansen bleven voor Ewijk. Zo zag Brian de Groot zijn inzet van dichtbij op de keeper stranden. Kort daarna floot de scheidsrechter voor de laatste keer. 6 punten uit 2 duels, een prima start voor trainer Bram Remkes en zijn team.

A.s. zondag speelt Ewijk alweer thuis. Oude bekende Groesbeekse Boys komt langs om 14.30 uur op de Blatenplak. Ewijk zal zeker willen winnen om de kansen op de eerste periodetitel levend te houden en hoopt op veel steun uit het dorp.