Ewijk medekoploper na prima winst op Groesbeekse Boys: 3-2

Nadat het debuut in de 3e klasse, met 2 overwinningen, wat boven verwachting is, stond er zondag een wedstrijd tegen een bekend team op het programma. Groesbeekse Boys, vorig seizoen glansrijk kampioen in de 4e klasse van Ewijk, kwam op bezoek. Het team werd vorig jaar door Ewijk thuis nog wel verslagen, maar uit waren de geel zwarten meer dan een maatje te groot. Groesbeekse Boys is de 1e Groesbeekse tegenstander in een serie van 3 op een rij. De ploeg is het seizoen met 3 punten uit 2 wedstrijden redelijk gestart. HAVO werd op eigen veld verslagen, maar de thuiswedstrijd tegen koploper DVOL werd redelijk kansloos verloren.

Het weer was, voor de 2e week op rij, onstuimig en nat. De mooi weer supporters van de oranjezwarten verbleven dan ook veelal onder de luifel. Ewijk startte met een wijziging t.o.v. vorige week: Brian de Groot loste Sjoerd van der Hagt af in de voorhoede.

Groesbeekse Boys speelde het eerste kwartier de bal makkelijk rond en het leek al gauw een lastige middag te worden voor Ewijk. Voorin kwamen de geel zwarten al een paar keer lekker door met strakke passes en goede loopacties. De backs van Ewijk, Thijs Hendriks en Jordy Poppelier moesten samen met het centrale duo alle zeilen bijzetten om schade te voorkomen. Na 6 minuten een vrije trap voor Groesbeek op een mooie plaats welke door de vaardige mid mid net werd naast gemikt. Na 10 minuten een kopkans voor de volledig vrijstaande spits, kortom: Ewijk had het zeer lastig.

De intenties van Ewijk waren duidelijk: compact spelen en er snel uit komen. Na een kwartier begon Ewijk wat onder de druk uit te spelen en kwam er voor het eerst goed uit. Dat leidde al snel tot een corner na een actie van Thijs Hendriks die door Kay Thomassen op pad was gestuurd met een verre pass. De corner leek in eerste instantie weggewerkt te worden, kwam echter via Brian de Groot nog een 2e keer voor de goal. Daar werd ze netjes tegen de touwen gekopt door Patrick Tromp, een even verassende als mooie 1-0.

Ewijk besliste daarna in een paar minuten ogenschijnlijk de wedstrijd: nog geen minuut later onderbrak Max Wattenberg een pass van de Boys, de interceptie was meteen een dieptepass op Tom Diebels die beheerst afrondde: 2-0 Wat een weelde voor de mannen van Bram Remkes. De voorsprong werd echter nog groter toen binnen de minuut een scenario als hierboven zich nog een keer voltrok: interceptie Max Wattenberg, pass op Tom Diebels en wederom een doelpunt: 3-0, binnen 5 minuten.

Groesbeekse Boys had het nu moeilijk, ergerde zich aan van alles, maar vergat te voetballen en mocht van geluk spreken dat het met 3-0 de rust haalde aangezien Ewijk met een kans voor Tom Diebels, net voorlangs, en een voorzet van Bas Jacobs welke net naast vloog nog meer schade had kunnen maken. Zelf kwamen de Boys alleen tot gevaar uit een schot (over)welke volgde op een weggewerkte bal door keeper Jan Cobussen.

Aan de warme koffie dus met de weelde van een 3-0 voorsprong. Na rust was het duidelijk dat Groesbeekse Boys alles op alles zou zetten er weer een wedstrijd van te maken. Dat gaf ruimte aan de Ewijkse voorwaartsen waar Bas Jacobs na een kleine 10 minuten ontsnapte aan de aandacht en kansrijk vertrok voor een 1 op 1 met de keeper. De grensrechter van de Boys loste dit eigenhandig op door volledig onterecht te vlaggen.

En natuurlijk: even later lag de bal aan de overkant er wel in: goede pass en bij de 2e paal netjes binnengelopen door de vrijstaande inlopende man van de Boys:3-1 Ewijk voetbalde daarna moeizaam. Het vergat zelf slimmer de ruimtes te gebruiken die ontstonden, en kreeg het uiteindelijk nog zeer benauwd.

Ewijk wisselde volop in de 2e helft: Max Wattenberg werd afgelost door Sjoerd van der Hagt, Brian de Groot werd vervangen door Bas Loeffen en Dennis Logister kwam de onvermoeibare Patrick Tromp in de slotfase aflossen.

In de 86e minuut rondde Groesbeekse Boys een aanval mooi af en bracht zo de spanning nog verder terug middels de 3-2. Wat volgde was een lastige fase voor Ewijk, waarin geen grote kansen meer werden weggeven maar de ploeg wel alleen maar achteruit liep. Na een kleine 5 minuten blessure tijd blies de prima leidende scheidsrechter Ariëns af en konden de spelers onder de verdiende warme douche.

Zo heeft Ewijk na drie speelronden de volle buit binnen. Volgende week een echte topper als de oranje zwarten al om 14.00 uur aantreden in de 2e wedstrijd van het Groesbeeks drieluik, nu tegen Germania.