vv Ewijk participeert als NEC partnerclub

Onlangs zijn wij als VV Ewijk een samenwerkingsverband aangegaan met de BVO NEC. Wij zijn nu een partnerclub van NEC zoals vele clubs in de regio Nijmegen. Dit brengt voor beide partijen de nodige voordelen met zich mee. NEC heeft een kort lijntje met de amateurclubs en heeft daarbij zicht op het al dan niet aanwezige talent. Tevens pakt NEC op deze manier, zijn verantwoordelijk op maatschappelijk gebied in de regio en doet het aan klantenbinding. De amateurclubs profiteren mee van de kennis op het gebied van opleiden van NEC. Dit kan o.a. door het volgen van web seminars en het laten meekijken bij de trainingen van de jeugdopleiding van NEC.

Op dinsdag 15-02 j.l. heb ik (Marco de Beijer, trainer JO10-1 Ewijk) samen met Sander Velthuizen (trainer JO9-2 Ewijk) mee mogen kijken met de training van de JO11-1 van NEC. Dit team staat onder leiding van trainer Jop Pepping. Aangekomen bij de Eendracht zijn we gestart met een bak koffie en zijn we richting het trainingsveld gelopen. Daar stond Jop klaar om ons een kopie van zijn training te overhandigen. Daar stond de doelstelling(verdedigen) van de training op en welke voetbalhandelingen daarbij gebruikt gaan worden. Tevens is het basisprincipe bekend bij verdedigen en het onderwerp van de training is durven duelleren plus de lijnen dichthouden. Verder stonden alle trainingsvormen uitgewerkt op papier. Veel info dus en dat schepte ook genoeg verwachtingen bij ons. Tevens was dit voor ons wel een beetje herkenbaar aangezien wij onlangs een cursus hebben mogen volgen bij Ewijk tot pupillentrainer via de KNVB en we hebben geleerd op dezelfde manier te werken. Echter wat ons gelijk opviel dat dit bij NEC natuurlijk veel uitgebreider gedaan wordt en men daarbij ook meer aandacht heeft voor het individu. Daar is ook alle ruimte toe met in totaal 3 trainers. Een hoofdtrainer met 2 assistenten.

De training duurt in totaal 2,5 uur. Behoorlijk pittig vonden wij, maar dit is volgens Jop een bewuste keuze aangezien ze van 3x per week trainen naar 2x zijn gegaan. Tussen 16:30 en 17:00 uur was er een passen/trappen en schieten afwerkcircuit. Het viel ons gelijk op dat we hier wel te maken hadden met allemaal spelers met een goede trap en basistechniek met een hoge handelingssnelheid. In het algemeen lag het tempo veel hoger als wat wij bij Ewijk gewend zijn. Logisch natuurlijk omdat hier talenten aan het werk zijn die gescout zijn van Zaltbommel tot aan Tiel zoals Jop heeft aangegeven.

Na dit circuit volgde een korte partijvorm van 4 minuten. Zonder doeltjes, maar men moest scoren door met de bal over de lijn te dribbelen van de tegenstander en daar de bal te controleren. Hier waren Sander en ik toch best onder de indruk van. De intensiteit waarmee gespeeld werd was enorm. Er werden tackles ingezet, geduwd en ook verbaal laten de talenten zich gelden. Sommige hadden echt een “over mijn lijk” mentaliteit en er waren er ook bij die wat minder fanatiek waren. Waarschijnlijk door het ontbreken van goaltjes. Hoewel het er behoorlijk fysiek aan toe ging, hoorde je bij de talenten geen onvertogen woord als ze een keer een tik of een flinke duw te verwerken kregen. Dat vonden wij echt heel bijzonder, omdat dit ondenkbaar is bij onze eigen spelers. Een groot verschil in mentaliteit die ook vereist wordt bij NEC. Logisch ook want elk talent heeft hetzelfde doel, namelijk spelen in de Goffert.

De training ging verder met verschillende spel en partijvormen met de nadruk op verdedigen en de lijnen dicht te houden. Hierbij viel de coaching van Jop enorm op. Hij is luid en duidelijk aanwezig en neemt een hele actieve houding aan. Dit werkt aanstekelijk naar de spelers en dit is iets wat wij zelf ook mee willen nemen naar onze eigen trainingen. Daarbij legde hij de training op bepaalde momenten stil om aanwijzingen te geven. Over het algemeen is hij kritisch en veeleisend, maar hij schroomt ook niet om bij een mooie pass of actie een compliment te geven. Tevens is het mooi om te zien hoe de spelers zijn aanwijzingen direct oppakken en proberen uit te voeren.

Terwijl de training verder ging viel het ons op hoe welkom we waren op de Eendracht. Er werd helemaal niet vreemd opgekeken naar 2 mannen in een Ewijkjas met een map in de hand aan de rand van het veld. Iets wat je misschien zou verwachten bij een BVO. Verre van dat zelfs, want we werden op een gegeven moment aangesproken door de hoofdopleidingen van NEC Dennis te Braak. Hij was onderweg naar zijn auto, maar nam uit eigen initiatief toch even de tijd voor ons. Hij heette ons welkom en nam uitgebreid te tijd om uit te leggen wat zijn functie was en hoe de jeugdopleiding van NEC een beetje in elkaar steekt. Dit was extra bijzonder aangezien hij al om 07:30 uur was begonnen en toen wij hem spraken was het inmiddels 18:00 uur s ’avonds in de stromende regen.

De training werd afgesloten met een partijvorm. Hierbij stond ook weer het verdedigen centraal. Leuke bijkomstigheid was het verplichte collectieve juichen na ieder doelpunt. Heel goed gevonden, want daar scheelt het bij onze eigen teams ook wel eens aan en vieren ze doelpunten vaak alleen. Goed voor de teamspirit om dit samen te doen.

Na de training hebben wij samen met de Jop gezeten. Hierbij hebben we vragen kunnen stellen en aangegeven wat ons was opgevallen. Denk daarbij aan spelers, maar ook de trainer zelf kwam aan bod. Tevens legde Jop uit waar hij als trainer de focus op heeft en wat zijn doel is. Je zou verwachten dat winnen een doel is bij dit team, maar dit blijkt in de praktijk toch anders te zijn. Het doel is volgens Jop om spelers voor het eerste elftal op te leiden. Daarbij moeten ze zo compleet mogelijk zijn. Het kan dus voorkomen dat een speler de ene wedstrijd in de verdediging staat en de volgende als spits fungeert. Vanaf de JO13 gaan ze meer met vaste posities werken. Heel leerzaam, want wij hebben zelf toch vaak de neiging om winnen als doel te pakken tijdens een wedstrijd. Individuele ontwikkeling is echter veel belangrijker. Een mooi advies waarmee we deze avond kunnen afsluiten. We hebben wel nog aangegeven dat wij wat ver stonden van het veld en daardoor niet alle uitleg van de trainers naar de spelers hebben kunnen meekrijgen. Hierbij gaf Jop als oplossing de volgende keer een trainingspak aan te doen en lekker het veld op te komen. Dat klonk natuurlijk als muziek in de oren en laat ons weer uitkijken naar de volgende keer!

Bedankt NEC voor deze leerzame middag!