Ewijk tegen RODA in extremis naar de winst: 2-0

Ewijk heeft een paar lastige wedstrijden achter de rug. Nadat eerst thuis tegen VDZ verdiend werd verloren (0-2) moest ook vorige week genoegen worden genomen met een nederlaag tegen Beuningse Boys. (4-0)

Was het tegen VDZ nog de extra klasse van een paar individuele spelers die de doorslag gaf tegen een matig voetballend Ewijk, tegen Beuningen was dat kwaliteitsverschil overal te zien.

Ewijk miste na een paar minuten nog een open kans voor de goal om op voorsprong te komen. Daarna was het Beuningen wat de klok sloeg. Ewijk werd op alle fronten, inclusief strijdlust, afgetroefd. In een strak tempo kwamen de Beuningenaren keer op keer door met een logische eindstand tot gevolg. Ewijk mocht blij zijn dat het bij 4-0 bleef.

Om dan tegen RODA aan te moeten treden is niet per se een voordeel. RODA zakt graag in en komt er dan met een paar snelle mensen goed uit.

Het was een onrustige wedstrijd van Ewijk kant. Roda liet de backs nog wel de inspeelpasses geven. Als die ballen al aankwamen was het daarna met druk op de bal vaak snel balverlies van Ewijk zijde.  RODA probeerde uit die overnames tot snelle tegenstoten te komen. Uit een van die momenten weet Niek van Gemert met een prachtige bal de RODA spits vrij voor keeper Jan Cobussen te zetten. Helaas voor de RODA mannen stond hij al buitenspel op het moment van spelen en ging dat doelpunt niet door. Na een kleine 25 minuten (!) de eerste echte mogelijkheid voor Ewijk als Dennis Logister Bas Jacobs met een pass in de 16 aflevert. Bas haalt hard uit maar ziet de inzet op de paal uiteenspatten. Even later lijkt Tom Diebels goed weg te draaien op het open middenveld maar Jim Peters haalt hem resoluut neer, terecht geel. Voor de rust nog 2x RODA als gevaarlijke partij: eerst redt keeper Jan Cobussen geweldig op een vrije 1 op 1 met de RODA spits. En in blessuretijd gaat Pim Tromp langs Sander Leenders en moet deze ingrijpen om meer leed te voorkomen. De daaropvolgende vrije trap leverde niets op voor RODA.  Aan de andere kant nog een vrije kopkans voor Jordy Poppelier uit een corner, maar hij ziet zijn inzet ruim naast gaan.

Rust met 0-0 in een zéér matige 1e helft.

Wie gedacht had dat beide ploegen, die allebei de punten hard nodig hadden om onderin lucht te krijgen, na de rust beter voetbal zouden laten zien kwam bedrogen uit. Het spel lag veel stil voor kleine blessures aan RODA zijde waardoor de vaart er maar niet in kwam. Na een uur wisselt trainer Bram Remkes door Sjoerd van der Hagt in te brengen, wat de doelgerichtheid van Ewijk ten goede kwam. Met zijn inzet werd het lastiger voor RODA om eruit te komen. Na een uur een mooie mogelijkheid voor Ewijk als Sander Leenders de lat raakt en de rebound een mooie kans voor Tom oplevert. Hij schiet de bal echter over. Aan de andere kant een grote kans voor RODA als de bal over Ewijks linkerzijde niet goed wordt verdedigd en de voorzet langs iedereen schiet.

Zo lijkt de wedstrijd op een bloedeloze 0-0 af te stevenen wat gezien het povere spel aan beide zijdes zowel logisch als terecht zou zijn geweest.

Maar zoals ook bij de vorige derby het venijn in de staart zat, en Roda een achterstand tot overwinning omboog, was dat ook vandaag zo.

In de 89e minuut gaat Luuk Reuvers goed door en schiet van afstand op de goals, de bal lijkt via de binnenkant van de paal uit de goal te vallen maar gaat via de rug van de keeper in de goal: 1-0.

RODA zal ongetwijfeld de gedachte hebben gehad nog iets te forceren maar dat zat er niet meer in. Sterker nog, Ewijk kon in een paar minuten blessuretijd nog eens scoren. Sjoerd van der Hagt ging goed door op links, leek te worden gestuit door de RODA verdediging, kwam het snelst overeind en wist door de bal nog goed af te leggen op Tom Diebels die gemakkelijk kon afronden, 2-0.

Het is te hopen dat de punten wat geloof en vechtlust terug laten keren bij Ewijk want het was 3 wedstrijden niet best en biedt daarmee weinig aanknopingspunten voor het vervolg. Terwijl er zondag, 14.00 uur Driel uit, gewoon nog kansen liggen om naar een veilige plek op de stand te klimmen.